Refresh


home : Zaalsporten : EK basketbal 2017


Drie op drie voor Belgian Cats op EK: op naar kwartfinale

De Belgian Cats behouden hun perfecte rapport op het EK.

ma 19/06/2017 - 14:11 De Belgische vrouwen hebben hun doel al bereikt op het EK basketbal. Ann Wauters en co wonnen ook hun derde groepswedstrijd. Na Montenegro en Rusland gingen ook de Letse vrouwen voor de bijl. In de volgende ronde ontmoeten de Belgian Cats Italië of Hongarije.

Letland 58
10
23
18
7
België 62
16
19
9
18

einde

Letland werd vooraf bestempeld als een taaie klant en dat bleek ook. De Belgen haalden dankzij de gouden handen van Carpréaux en de standvastigheid van Meesseman en Wauters de rust met een kleine voorsprong, maar daarna ging het mis.

Letland tapte uit een ander vaatje en de jonge Belgische ploeg vond geen oplossingen meer. De achterstand bij het laatste quarter was 7 punten, maar de Belgen houden blijkbaar van spannende duels.

Wauters nam de Cats op sleeptouw en kreeg dankbare hulp van Mestdagh en Meesseman. In het prangende slot trok Wauters alles naar zich toe: met 4 cruciale punten dwong ze de zege af: 62-58.

Dankzij de derde zege in de groep des doods is België als groepswinnaar nu al zeker van de kwartfinales op donderdag. De tweede en derde uit de groep moeten nog een barrage spelen. 

Statistieken Belgische speelsters

 • Wauters 17 punten, 4 rebounds, 3 blocks
 • Meesseman 16 punten, 9 rebounds, 2 blocks
 • Carpréaux 11 punten, 6 rebounds, 4 assists
 • Delaere 6 punten, 4 rebounds
 • Mestdagh 6 punten, 5 rebounds
 • Linskens 4 punten
 • Vanloo 2 punten, 4 assists

Wauters: "Ik ben een beetje boos geworden"

"Ik had vooraf in de kleedkamer gezegd dat we de match gingen winnen op karakter en ik heb gelijk gekregen", stak Ann Wauters van wal. "Het was een heel andere match dan tegen Montenegro en Rusland. We konden ons spel niet spelen en dan hebben we toch plots de klik gemaakt. We mogen echt trots zijn op deze prestatie."

Wauters ging in de slotfase voorop in de strijd, nadat ze een loopfout tegen had gekregen. "Ik denk dat ik een wake-up call nodig had. Ik was niet mijn beste spel aan het spelen en ik denk dat die loopfout me meer goed dan kwaad heeft gedaan. Ik ben een beetje boos geworden en ik had dat nodig om er te staan voor mijn ploeg."

"Ons eerste doel hebben we gehaald, in de best mogelijke omstandigheden, als groepswinnaar. We krijgen nu twee dagen rust en dat is ook mooi meegenomen. Eerst even genieten en dan kunnen we zonder druk toeleven naar de kwartfinales."

"Droom waaruit ik nooit meer wil wakker worden"

 • Emma Meesseman: "Ik ben trots op de ploeg dat we de energie nog hebben gevonden om terug te keren. Ik wist dat het een fysieke match zou zijn. Ook als we nu verliezen in de kwartfinales moeten we blijven gaan, want de top 6 mag naar het WK, dat zou super zijn. Er ligt zo'n grote weg open voor deze ploeg, laat maar komen."
 • Julie Vanloo: "Ik denk dat de tikker bij de mensen thuis serieus is tekeergegaan, net zoals bij ons trouwens. Op de bank ga ik dood van de stress, maar je leeft mee met je ploegmaats. We hebben nu twee dagen rust en die rust komt echt op een goed moment. Dit is fantastisch, het is precies een droom waaruit ik nooit meer wil wakker worden."
 • Bondscoach Philipp Mestdagh: "In het vierde quarter stond de grote Ann Wauters opnieuw op. Zij nam haar ploeg op sleeptouw en zo slepen we nog de zege uit de brand. Na 3 dagen kennen alle ploegen elkaar en dan krijgt iedereen het moeilijk. Dan hebben wij het geluk dat we nog steeds een Ann Wauters in onze ploeg hebben."

Heerlijke actie van Wauters en Meesseman

En de snelle beentjes van Carpréaux

Wedstrijdverloop

 1. 17:03 Carpreaux tegen Wauters: "I love you, Ann!"
 2. 16:45 Kindje van Ann Wauters moet dringend pipi doen voor het interview
 3. 15:37 Einde
 4. 15:17 Wauters: "Ik had het nodig om even boos te worden"
 5. 15:16 Meesseman: "Er ligt zo een grote weg open voor deze groep"
 6. 15:16 Vanloo: "Een droom waaruit ik nooit meer wakker wil worden"
 7. 15:16 Mestdagh: "De grote Ann Wauters nam haar ploeg op sleeptouw"
 8. 45' Einde: 58-62 De Belgian Cats hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinales van het EK basketbal. Ze wonnen ook hun derde groepsmatch: 62-58 tegen Letland.
 9. 42' Ann Wauters doet het voor België. In een prangende slotfase brengt ze België op 58-62.
 10. 40' Wat een spanning: Meesseman brengt België voor het eerst sinds lang weer op voorsprong: 56-58.
 11. 39' Kim Mestdagh maakt gelijk met twee vrijworpen: 56-56.
 12. 37' De zenuwen gieren door de kelen bij de speelsters: 56-54 met nog 2 minuten op de klok.
 13. 14:02
 14. 34' De Belgen blijven knabbelen aan de achterstand: 53-52.
 15. 31' Plots vallen de ballen weer voor Wauters. Met 4 punten verkleint ze de achterstand tot 3 punten. de Letse coach neemt een time-out.
 16. 13:57
 17. 27' Er staat nog geen enkele driepunter achter een Belgische naam en dat is ook een deel van de verklaring. Wat kunnen de Cats nog?
 18. 24' Het gaat wat te snel voor de Cats op dit moment Kris Meertens
 19. 22' De Belgen hebben een sterk laatste quarter nodig. De Cats staan 7 punten in het krijt tegen Letland. Wie staat op bij België?
 20. 13:48 Ann Wauters heeft het moeilijk tegen Letland.
 21. 18' Ik begin er een beetje voor te vrezen Commentator Kris Meertens
 22. 15' België in vieze papieren De Belgen zitten nu echt in de problemen. De kloof is al 7 punten en de Cats hebben nog maar 5 punten gemaakt in dit quarter: 47-40.
 23. 10' Zorgen voor België. Niemand komt tot scoren en ook Meesseman en Wauters vinden geen opening. Het wordt nagelbijten tot het einde.
 24. 6' De Belgen happen naar adem in het begin van de tweede helft. Ze lijden balverlies, moeten fouten maken en incasseren punten: 39-37 voor Letland.
 25. 1' Blessure Babkina? Is er iets aan de hand met de Letse sterspeelster Babkina? Die verliet al hinkend de opwarming tijdens de rust en start niet aan de tweede helft. Babkina is met 10 punten topscorer bij Letland.
 26. 13:27 Tweede helft
 27. 13:25 Toppers vinden elkaar:
 28. 13:22
 29. 42' Rust: 33-35 De Belgian Cats duiken met een kleine voorsprong de kleedkamer in: 33-35. De laatste Belgische punten waren van Delaere na een knappe beweging. Letland is een taaie brok voor de Belgen.
 30. 38' Heerlijke beweging Carpréaux Carpréaux is in haar dagje en dat zie je op het veld. Ze pakt uit met een heerlijke Bob Cousy-beweging en schotelt Meesseman een heerlijke korf voor. Meesseman zit zo alweer aan 11 punten.
 31. 35' De ervaren Babkina en Basko brengen Letland opnieuw langszij met nog enkele minuten in de eerste helft.
 32. 13:00 Aanmoedigingen van een Red Flame:
 33. 21' De Belgen hebben het moeilijk in het begin van het tweede quarter. Ze kiezen soms te snel voor het shot en zo komen de Belgen aanvallend minder uit de verf. Letland sluipt dichter.
 34. 12:48
 35. 15' Met het einde van het eerste quarter in zicht plaatsen de Belgen een versnelling. Meesseman, Wauters en Carpréaux zorgen samen voor een kleine bonus van 6 punten: 10-16.
 36. 10' België en Letland houden elkaar voorlopig in evenwicht in een snelle wedstrijd. De Letse vrouwen verdedigen heel agressief.
 37. 1' De Belgian Cats en de vrouwen uit Letland zijn er klaar voor. Kunnen de Belgen een perfect rapport behalen in de groepsfase?
 38. 12:30 Eerste helft
 39. 12:14
 40. 11:11 Als je wint van Rusland, mag je eigenlijk niet verliezen van Letland. Radiocommentator Carl Berteele
 41. 11:10 "Als je wint van Rusland, mag je eigenlijk niet verliezen van Letland"
 42. 09:44 De sfeer bij de Belgian Cats op het EK basketbal is leuk
 43. 09:43 Als we verliezen, zou de zege tegen Rusland een beetje verloren gaan en kunnen we die niet ten volle benutten. Ik denk niet dat we van plan zijn om tegen Letland te verliezen. Emma Meesseman
 44. 09:42 De Letse vrouwen zijn zeer fysiek en een beetje aan de vuile kant. Het zal voor ons een uitdaging zijn om ons hoofd daarbij niet te verliezen. Emma Meesseman
 45. 09:41 Ik denk dat het een ander soort match zal zijn. Inside zijn ze niet zo groot, maar wel potig. Het zal meer een "battle" worden, we zullen ervoor moeten vechten. Ann Wauters
 46. 09:39 Deze match is heel belangrijk. Bij winst hebben we een vrije dag meer. We willen zeker die barragematch vermijden. Dat kan altijd moeilijk zijn. We moeten ook al een klein beetje in ons achterhoofd houden dat als we groepswinnaar zijn, de kwartfinale eigenlijk al een iets haalbaardere kaart kan zijn. Ann Wauters
 47. 09:38 Van de euforie van tegen Rusland moeten we nu weer met de voeten op de grond komen. Letland staat in juist dezelfde situatie als wij: zij gaan er ook volledig voor gaan. Ann Wauters
 48. 09:36 Gaan Belgian Cats rechtstreeks naar kwartfinale? Na twee nipte zeges tegen Montenegro en Rusland ligt de nationale vrouwenploeg perfect op schema voor de kwartfinales van het EK basketbal. Als het vanmiddag Letland klopt, dan is dat ticket meteen binnen. Anders wacht er morgen nog een barrageduel. Dat willen Ann Wauters en co graag vermijden.
 49. 09:36 Vooraf