Refresh


home : Voetbal : Jupiler Pro League : Speeldag 18


Anderlecht geeft niet thuis tegen Charleroi

Charleroi boekt een knappe zege tegen Anderlecht.

zo 10/12/2017 - 19:50 Anderlecht heeft opnieuw verloren van Charleroi. De landskampioen kreeg een vederlichte strafschop tegen en twee rode kaarten. In het klassement volgt paars-wit nu op 10 punten van leider Club Brugge.

Anderlecht 1
Onyekuru 82'
Charleroi 3
Rezaei 16'
Kums (own) 60'
Benavente 74'

einde

Anderlecht - Charleroi in een notendop

 • Sleutelmoment: Op het kwartier wijst scheids Visser naar de stip na een duwtje van Deschacht in de rug van Rezaei. De strafschop gaat er feilloos in, waarna Charleroi zijn geliefkoosde spel speelt tegen een wankel Anderlecht.
 • Man van de Match: Kaveh Rezaei is waarschijnlijk de belangrijkste baksteen in het huis dat Mazzu dit seizoen gebouwd heeft in Charleroi. De spits mag stilaan rekenen op een plaatsje in het Iraanse vliegtuig naar Rusland.
 • Opvallend: Twee opeenvolgende zeges in het Astridpark, dat overkomt Charleroi niet al te vaak. Het was al van de jaren '50 geleden dat Anderlecht nog eens twee thuiswedstrijden na elkaar niet wist te winnen van de Zebra's.

Bekijk de goals van Anderlecht-Charleroi (1-3)

Deschacht doet zijn ploeg de das om

In het gure weer moest Rob Rensenbrink, misschien wel de beste voetballer ooit op de Belgische velden, Anderlecht tot grootse daden inspireren. Dat lukte tegen de gekende organisatie van Charleroi eigenlijk nooit.

De bezoekers moesten een schotje van Trebel en een verdwaalde kopbal toestaan, maar zetten voor de rest hoog en fel druk en maakten Anderlecht zo het leven zuur. Zelf gevaarlijk zijn was lastiger voor Charleroi, maar het kreeg een zetje van Deschacht. Die was naar de zin van scheids Visser iets te gretig in de rug van Rezaei, die de lichte strafschop hard in doel jaste.

In de plenzende regen kwam er een antwoord van de thuisploeg, al konden flauwe pogingen van Hanni, Onyekuru en Trebel doelman Penneteau niet verontrusten. Na de dwaze tweede gele kaart voor Deschacht ging het steil bergaf met de kampioen.

Loopwonder Rezaei liet tot twee keer toe na om de voorsprong te verdubbelen en ook de doorgebroken Benavente en Tainmont vonden de vuisten van Sels op hun weg. De tien man van Anderlecht zochten met levensgrote twijfels de kleedkamer op.

Deschacht geeft een duwtje aan Rezaei: strafschop

Charleroi huppelt naar eenvoudige zege

De tweede helft was aanvankelijk een mager beestje. Charleroi wilde niet in de val lopen om overhaast de beslissing af te dwingen, terwijl er bij Anderlecht te veel slordigheden in het spel kropen. Wel was er een strak schot van de voor het overige tegenvallende Hanni.

Op het uur konden de boeken wel dicht voor Anderlecht. De thuisploeg kreeg de tegenstander niet uit de zestien en Kums gleed, in een poging om Rezaei van een doelpunt te houden, de bal in zijn eigen net. Een kwartier later legde Benavente na een plagerige dribbel de pijnlijke 0-3 onder Sels, het sein voor een deel van de paars-witte fans om hun zitje te verlaten.

Een halfleeg Astridpark kreeg nog een chaotisch einde voorgeschoteld. De onoplettende Dessoleil gunde Onyekuru de nutteloze 1-3, waarna Visser zich genoodzaakt zag om nog twee spelers uit te sluiten. Invaller Baby kreeg twee gele kaarten binnen de minuut en Teodorczyk mocht inpakken na een weinig overtuigende schwalbe.

Charleroi kon alles bij elkaar rustig in zijn zetel blijven zitten en blijft de eerste achtervolger van leider Club Brugge. Anderlecht lijdt al zijn zevende thuisnederlaag van het seizoen en staat onder flinke druk om volgende week de topper in Jan Breydel te gaan winnen.

Teodorczyk krijgt rood en geeft kopstoot aan de kleedkamerdeur

Kums: "We waren nochtans goed begonnen"

Sven Kums slikte met Anderlecht een bittere pil. "We waren nochtans goed begonnen, tot de penaltyfout. Toen kwam die tweede gele kaart snel en met z'n tienen was het niet evident. In de tweede helft werd het lastig", analyseerde de middenvelder.

Kums zorgde zelf voor de 0-2. "Dat was ongelukkig. Ik probeerde te tackelen, maar de bal ging erin. Het zat allemaal een beetje tegen. Zij waren levensgevaarlijk in de omschakeling en voor ons was het een moeilijke wedstrijd", zuchtte Kums. 

Straf! Invaller Baby pakt twee keer geel in dezelfde minuut

Anderlecht-spelers groeten handvol overgebleven boze fans

Wedstrijdverloop

 1. 19:51 Einde
 2. 90+4' Einde Een leep Charleroi heeft Anderlecht een smadelijke 1-3 nederlaag toegediend en blijft de eerste achtervolger van leider Club Brugge.
 3. 90+3' Bijna 1-4! Lukebakio haalt verwoestend uit en doelman Sels is opgelucht dat die machtige uithaal na de stuit tegen de paal uiteenspat.
 4. 90' De tweede helft is één lange lijdensweg geweest voor paars-wit Peter Vandenbempt
 5. 89' geelDodi Lukebakio
 6. 89' Visser moet overuren draaien om zijn administratie in orde te brengen. Ook de overijverige Lukebakio verdwijnt in zijn boekje.
 7. 87' Hein Vanhaezebrouck heeft na vanavond heel wat oplapwerk voor de boeg, en dat met volgende week al de topper tegen Club Brugge.
 8. 86' 2de geelLukasz Teodorczyk
 9. 85' Wat een gek einde van de wedstrijd is dit! Teodorczyk gaat als een herfstblad neer in de zestien en ook de Pool loopt tegen zijn tweede kartonnetje aan.
 10. 84' 2de geelAmara Baby
 11. 84' Amara Baby heeft niet echt een geslaagde invalbeurt achter de rug. Hij pakt twee keer kort na elkaar geel en mag zich gaan douchen.
 12. 83' geelAmara Baby
 13. 83' vervKaveh Rezaei vervChris Bedia
 14. 19:39
 15. 82' Toch nog Onyekuru! Dessoleil is zijn focus helemaal kwijt en laat Henry Onyekuru zomaar uit zijn rug komen. De Nigeriaanse spits plakt met de 1-3 een pleister op het houten been van Anderlecht. doelpuntHenry Onyekuru 1 -3
 16. 80' geelLukasz Teodorczyk
 17. 80' Anderlecht is helemaal ingestort en krijgt aanvalsgolf na aanvalsgolf over zich heen gespoeld. De vierde treffer hangt in de lucht en dat is toch erg pijnlijk voor de fiere kampioen.
 18. 78' Matz Sels is de enige Brusselaar die zijn niveau haalt. De doelman toetst een schuiver van Baby op het nippertje uit de verste hoek.
 19. 76' Het kan nog erger worden voor Anderlecht. Een vlammend schot van Rezaei eindigt in de tribune, maar Anderlecht is al uitgeteld.
 20. 19:31
 21. 74' Opendeur voor Benavente! Cristian Benavente opent de aanval met een plagerige dribbel en maakt hem van dichtbij af. De voorzet wijkt onderweg af, maar daar zullen ze in het Zwarte Land niet om malen. doelpuntCristian Benavente 0 -3
 22. 74' vervClément Tainmont vervAmara Baby
 23. 73' Een wanhopig Anderlecht geraakt hier maar niet aan kansen Peter Vandenbempt
 24. 72' Er gaat meer dreiging uit van de Henegouwse uitbraken dan van de vruchteloze pogingen van Anderlecht om Charleroi te ontwrichten.
 25. 70' Eitje voor Charleroi Charleroi komt eigenlijk op haast geen enkel moment in de problemen. Het houdt zo simpel stand dat er op de tegenaanval zelfs wat nonchalance in het spel sluipt.
 26. 68' vervMamadou Fall vervDodi Lukebakio
 27. 68' Huurling Dodi Lukebakio is de eerste bezoekende vervanger die erin komt. Kan hij zijn moederclub nog wat dieper in de put duwen?
 28. 66' Massimo Bruno brengt paars-wit wel iets bij. Hij snijdt naar binnen en zijn plaatsbal zoeft een half metertje naast de verste paal.
 29. 65' Anderlecht wekt niet de indruk dat het de scheve situatie nog recht kan zetten. Er loopt eenvoudigweg te veel verkeerd in de opbouw bij de thuisploeg.
 30. 62' Vanhaezebrouck stuurt met Bruno zijn laatste wisselspeler het veld op, maar de eerstvolgende kans is wel voor Charleroi. Sels staat pal.
 31. 19:17
 32. 61' vervIvan Obradovic vervMassimo Bruno
 33. 60' Pech voor Kums! Sa houdt een schot tegen met zijn arm, maar Visser laat begaan. Kums wil vervolgens Rezaei van de 0-2 houden, maar glijdt de bal ongelukkig in zijn eigen doel. Boeken dicht? own goalSven Kums 0 -2
 34. 59' Matig voetbal Dessoleil krijgt Teo over zich heen en blijft liggen. Ondertussen wordt er door beide ploegen - en vaak onterecht - meer op scheids Visser gezeurd dan er gevoetbald wordt.
 35. 57' Het loopt voor geen meter bij paars-wit Peter Vandenbempt
 36. 56' geelMarco Ilaimaharitra
 37. 56' Sa én Appiah laten zich de kaas van het brood eten door een vastberaden Fall. Sels is wel bij de les en stort zich tijdig op de bal. Het spelpeil ligt niet bijster hoog.
 38. 55' Benavente lijkt na een overstapje over het been van Josué Sa te gaan. Hier vergist Visser zich en had een tweede rode kaart gekund.
 39. 53' Charleroi rekent op zijn ijzeren organisatie, maar tegen de tien man van Anderlecht mag het toch wel iets meer zijn dan dit.
 40. 51' geelUroš Spajic
 41. 50' Visser maakt zich niet populair bij de paars-witte fans. Hij trekt nu geel voor een briesende Uros Spajic, die door een drietal ploegmaats in toom gehouden moet worden.
 42. 49' Anderlecht geeft niet op De eerste minuten na de pauze zijn licht in het voordeel van Anderlecht, maar er zitten nog steeds te veel slordigheden in het spel van de landskampioen.
 43. 47' Vanhaezebrouck wil iets meer stabiliteit brengen achterin en gooit Josué Sa in de strijd. Gerkens blijft achter in de kleedkamer.
 44. 46' Charleroi heeft alle troeven in handen, maar zal in de tweede helft zijn kansen moeten afwerken om Anderlecht helemaal uit te tellen.
 45. 19:02 Start tweede helft
 46. 18:48
 47. rust vervPieter Gerkens vervJosué Sá
 48. 18:47 Rust
 49. 45+2' Alles opgeteld mag Anderlecht tevreden zijn dat het máár 0-1 staat Peter Vandenbempt
 50. 45+2' Rust Anderlecht zit in zijn eigen stadion diep in de puree tegen Charleroi. Het hinkt met z'n tienen tegen een 0-1 achterstand aan.
 51. 45' Sels houdt Anderlecht in de wedstrijd. De thuisploeg wordt andermaal uit verband gespeeld en de doelman schroeit zijn vingers aan een schicht van Tainmont.
 52. 43' Ook Benavente heeft mededogen met Anderlecht en verknoeit een enorme mogelijkheid. Sels blijft natuurlijk ook slim overeind staan.
 53. 18:41
 54. 41' Plots valt er toch letterlijk een kans uit de lucht. Teodorczyk kopt een lange bal door, maar Hanni maait schuin voor het doel van de bezoekers naast het leer.
 55. 40' Anderlecht probeert vertrouwen te tanken door de bal rond te spelen, maar door al dat geschuif komt het geen centimeter dichter.
 56. 38' Anderlecht ontsnapt! Rezaei krijgt twee uitstekende kansen om Anderlecht al in de eerste helft uit te tellen. Eerst heeft hij ruzie met de bal en daarna kopt hij tegen de lat.
 57. 18:35 Deschacht moet nog voor de rust naar de kant.
 58. 36' De uitsluiting is gewoon terecht Peter Vandenbempt
 59. 34' 2de geelOlivier Deschacht
 60. 34' Rood voor Deschacht! Het is niet het avondje van Olivier Deschacht. Hij laat zich vangen door de vaardige Benavente en krijgt zijn tweede gele kaart. Dan heb je zo'n schat aan ervaring...
 61. 33' Nog eens Charleroi De paars-witte druk gaat even liggen en dus komt Charleroi weer piepen. Tainmont is iets te klein om Benaventes voorzet te benutten.
 62. 31' Diep onder zijn kap verscholen zit Felice Mazzu te zuchten. Zijn Charleroi wordt de laatste tijd toch iets te vaak in de problemen gebracht door Anderlecht.
 63. 29' vervAdrien Trebel vervLukasz Teodorczyk
 64. 29' Trebel kraakt zijn schot na een bekeken aflegger van Hanni. Het is zijn laatste wapenfeit, want met een blessure staakt hij de strijd.
 65. 28' Na een bijzonder rommelige fase op het middenveld steekt Benavente de bal diep. Gelukkig voor Anderlecht kan Rezaei die pass net niet met zich meenemen.
 66. 26' Lukasz Teodorczyk strikt vlak voor de bank zijn veters. Gaat Hein Vanhaezebrouck na nog geen halfuur al een keer wisselen?
 67. 23' Kopstoot van Onyekuru Het voetbal van Anderlecht begint vorm te krijgen. Dendoncker legt breed naar Appiah en Onyekuru knikt diens voorzet recht in de armen van Penneteau.
 68. 21' Ondertussen gaan de hemelsluizen weer helemaal open Peter Vandenbempt
 69. 20' Hanni neemt eventjes de tijd om zijn schot te wapenen, maar wordt snel omsingeld. Zijn poging vliegt vervolgens recht op Penneteau.
 70. 18' Mazzu waarschuwt zijn manschappen en wil dat ze hun kopje erbij houden. Er volgt immers meteen een hevig antwoord van Anderlecht.
 71. 18:16 Charleroi klimt op voorsprong tegen Anderlecht.
 72. 18:16 Rezaei knalt de strafschop binnen.
 73. 18:16 Rezaei gaat neer en scheidsrechter Visser wijst naar de stip.
 74. 18:16 Goedkope strafschop, of toch te onstuimig verdedigd?
 75. 16' Rezaei twijfelt niet Kaveh Rezaei jast de strafschop onhoudbaar in de hoek, hoe hard Sels ook probeert om de bal eruit te tikken. Charleroi op voorsprong dus, en dan weet je dat het moeilijk wordt. doelpunt (pen.)Kaveh Rezaei 0 -1
 76. 18:15 Deschacht geeft een duwtje aan Rezaei: strafschop
 77. 15' geelOlivier Deschacht
 78. 15' Strafschop voor Charleroi! Deschacht kan de rappe benen van Rezaei niet volgen en compenseert met een duw in de rug van de Iraniër. Visser wijst naar de stip.
 79. 13' Obradovic krijgt de kilo's van Dessoleil vol op zijn enkel in een luchtduel. De hoekschop levert Charleroi niets op, want er wordt gefloten voor een overtreding.
 80. 12' Alles zit vast De openingsfase kan Daniel Van Buyten, ex-Charleroi, maar matig boeien. Hij zit op de tribune op zijn smartphone te prutsen.
 81. 10' Hakjes van Hanni en Onyekuru leggen de linkerflank breed open, maar voor het doel is te weinig volk om iets uit te richten.
 82. 9' Charleroi komt hier voor alle duidelijkheid niet in de zestien kamperen Peter Vandenbempt
 83. 8' Obradovic onderbreekt de ren van Fall met een stevige heupworp. Een gele kaart is dit niet, maar het geeft aan dat hier toch wel wat op het spel staat.
 84. 5' De eerste vijf minuten verlopen volgens het verwachte stramien. Anderlecht krijgt het balbezit en Charleroi verzorgt de organisatie.
 85. 3' Anderlecht laat geen twijfel bestaan over zijn intenties. Een schot van Trebel moet afgeweerd worden en even later vliegt een kopbal over het doel van Penneteau.
 86. 1' Aftrap De topper van deze speeldag is begonnen! Houdt Anderlecht de drie punten in het Astridpark, of vertrekt Charleroi straks met een zege?
 87. 18:00 Start eerste helft
 88. 17:59 Rob Rensenbrink, zeventig jaar ondertussen, krijgt een welverdiende staande ovatie van de fans. De Nederlandse legende van paars-wit, misschien wel de beste voetballer die ooit over onze velden gleed, komt de aftrap geven.
 89. 17:45
 90. 17:40 Beide ploegen zitten in een sterke periode. Zo metselde Charleroi zich vast in de top zes met 13 op 15. Anderlecht doet zelfs nog een beetje beter met 16 op 18 in de competitie.
 91. 17:30 Geschiedenis Charleroi wist in twintig jaar slechts twee keer te winnen in het Constant Vanden Stockstadion, maar een ervan was wel vorig seizoen. Harbaoui, dit jaar in het andere kamp, velde toen het verdict. Bovendien won Charleroi in de heenronde met 2-0 en dus liggen de kaarten misschien toch niet zo gunstig voor Anderlecht.
 92. 17:20 Ook in Anderlecht hebben de vrijwilligers puik werk geleverd, al zal de felle regen straks wellicht zijn invloed hebben.
 93. 17:10 Opstelling Charleroi De ploeg van Felice Mazzu staat eigenlijk bijna in steen gebeiteld. Enkel op linksachter wordt er al eens gewisseld bij Charleroi en dat is ook nu het geval. N'Ganga heeft de strijd met Nurio alvast voor deze week gewonnen. Lukebakio, gehuurd van Anderlecht, moet geduld oefenen op de bank.
 94. 17:09
 95. 17:05 Opstelling Anderlecht Weinig veranderingen in het elftal van Anderlecht, waar Hein Vanhaezebrouck opnieuw kiest voor een veldbezetting zonder echte spits. De aanpassingen gebeuren achterin met Sels als doelman in plaats van Boeckx en Deschacht die inspringt voor Kara. Voor de rest blijft de ploeg van in Glasgow gewoon staan.
 96. 17:04
 97. 17:00 Vooraf In het zog van Club Brugge spelen Anderlecht en Charleroi absoluut dé wedstrijd van dit weekend. Anderlecht zit in een opwaartse spiraal en heeft met een zege bij Celtic in de Champions League nog wat meer vertrouwen getankt, maar Charleroi wordt natuurlijk geen hapklare brok. De Henegouwers zijn niet weg te branden uit de top en hebben van niemand schrik. Om 18u00 is het Astridpark het toneel van deze botsing.
 98. 17:00 Vooraf
 99. Opstelling Charleroi Nicolas Penneteau, Stergos Marinos, Francisco Martos, Dorian Dessoleil, Francis N'Ganga, Mamadou Fall, Marco Ilaimaharitra, Cristian Benavente, Gaëtan Hendrickx, Clément Tainmont, Kaveh Rezaei
 100. Opstelling Anderlecht Matz Sels, Dennis Appiah, Olivier Deschacht, Uroš Spajic, Ivan Obradovic, Pieter Gerkens, Adrien Trebel, Sven Kums, Leander Dendoncker, Sofiane Hanni, Henry Onyekuru
opstelling
Anderlecht
1 Matz Sels
12 Dennis Appiah
3 Olivier Deschacht
5 Uroš Spajic
37 Ivan Obradovic
8 Pieter Gerkens
25 Adrien Trebel
20 Sven Kums
32 Leander Dendoncker
94 Sofiane Hanni
9 Henry Onyekuru
wisselspelers
91 Lukasz Teodorczyk
2 Josué Sá
17 Massimo Bruno
10 Nicolae Stanciu
23 Frank Boeckx
36 Robert Beric
99 Hamdi Harbaoui
trainer
Hein Vanhaezebrouck
Charleroi
1 Nicolas Penneteau
17 Stergos Marinos
8 Francisco Martos
24 Dorian Dessoleil
41 Francis N'Ganga
77 Mamadou Fall
26 Marco Ilaimaharitra
14 Cristian Benavente
22 Gaëtan Hendrickx
7 Clément Tainmont
9 Kaveh Rezaei
wisselspelers
46 Dodi Lukebakio
18 Amara Baby
99 Chris Bedia
6 Gjoko Zajkov
13 Christophe Diandy
25 Núrio
28 Enes Saglik
35 Parfait Mandanda
trainer
Felice Mazzu