Refresh


home : Tennis : Roland Garros vrouwen : Eerste ronde


Mertens raakt op toerental, maar regen houdt haar tegen

Elise Mertens moet morgen op zoek naar haar ticket voor de tweede ronde.

ma 28/05/2018 - 20:18 Elise Mertens (WTA-16) leek net op dreef in een beklijvend duel tegen Varvara Lepchenko (WTA-92), maar de regen strooit roet in het eten van het Belgische reekshoofd. De wedstrijd wordt morgen hervat.

Varvara Lepchenko (VS) 2
69
77
6
Elise Mertens (BEL-16) 1
711
64
0

einde

"Een linkshandige speelster, die taai uit de hoek kan komen." Rick Vleeshouwers, de coach van Elise Mertens, had zijn poulain goed geïnformeerd over Varvara Lepchenko, maar dat maakte het niet eenvoudiger voor het Belgische reekshoofd. 

Mertens begon wel goed met een break, maar ze kon nooit demonstreren waarom ze dit seizoen al drie WTA-titels op haar palmares schreef. Lepchenko dwong Mertens in de fout en kreeg vier setballen bij 5-4. 

Mertens weerde zich kranig en dwong een tiebreak af. Een thriller van formaat, want Mertens kreeg op haar beurt vier kansen om het eerste hoofdstuk te beslissen. Maar uiteindelijk kreeg ze een lesje efficiëntie van Lepchenko.

Mertens komt op dreef na regenpauze

Ook in het tweede bedrijf liep het niet op rolletjes voor Mertens. Ze dwong meteen 7 breakkansen af, maar kon opnieuw niet verzilveren. Een wedstrijd van gemiste kansen leek in de maak.

Bij 5-4 mocht Lepchenko serveren voor de wedstrijd, maar net dan toonde Mertens haar mentale weerbaarheid. Opnieuw sleepte ze een tiebreak uit de brand en nu kon ze wel haar kansen afmaken.

Na een korte regenpauze leek er geen houden meer aan Mertens. Ze kwam meteen twee breaks voor, maar toen remde de regen haar weer af. Morgen moet onze landgenote op haar elan proberen door te gaan.

Wedstrijdverloop

 1. 19:48 Einde
 2. S3-17' Wedstrijd gestaakt De regen gooit op een ongelukkig moment voor Mertens roet in het eten. Net nu ze twee breaks voorsprong heeft, wordt de wedstrijd gestaakt.
 3. S3-14' Mertens op dreef De regenpauze heeft Varvara Lepchenko geen deugd gedaan. Mertens valt momenteel niet te stuiten en snoept twee keer het opslagspel van de Amerikaanse af. Een deugddoende 0-3-voorsprong.
 4. S3-1' Na een korte regenpauze kan Mertens opnieuw in actie komen. Trekt ze het agressieve spel van het einde van de tweede set door?
 5. 19:30 Derde set
 6. S2-58' Mertens wint set 2 Opnieuw een tiebreak, maar nu kan Mertens wel haar kansen afmaken. Bij het tweede setpunt is het raak voor onze landgenote. Kan ze doorgaan op dat elan? Het begint lichtjes te druppelen boven Parijs.
 7. S2-24' Daar is de strijdlust Mertens krijgt niets cadeau, maar nu knokt ze zich wel naar de verdiende break. Ze laat Lepchenko lopen en dwingt de Amerikaanse zo in de fout.
 8. S2-14' Mertens kan het maar niet afmaken en krijgt steevast het deksel op de neus. Ze had maar liefst 7 breakpunten op het eerste opslagspelletje van Lepchenko, maar verzilveren bleek moeilijk. De Amerikaanse toont hoe het wel moet: één breakkans en meteen prijs.
 9. S2-1' Mertens moet veel meer haar wil opleggen. Daar heeft ze de kwaliteiten voor. Dirk Gerlo, Sporza radio
 10. 18:14 Tweede set
 11. S1-1u08' Mertens vergeet het af te maken In een thriller van een tiebreak kreeg Elise Mertens maar liefst vier kansen om de set op haar naam te zetten, maar het is Varvaro Lepchenko die het haalt. Hoe begint onze landgenote aan het tweede hoofdstuk?
 12. S1-17' Lepchenko is met veel lef aan de partij begonnen. Ze profiteert van de snelle court. Dirk Gerlo, Sporza Radio
 13. S1-4' Elise Mertens gaat meteen door de opslag van Lepchenko, maar moet dan ook zelf haar opslagspelletje inleveren: 1-1.
 14. 16:53 Eerste set
 15. 16:35 Elise wil graag haar resultaat van vorig jaar (derde ronde, red) evenaren. We bekijken het match per match, maar met een evenaring of verbetering doen we het heel goed. Rick Vleeshouwers, coach Mertens
 16. 16:33 "Elise heeft veel tegen jongens getraind" Rick Vleeshouwers, de nieuwe coach van Elise Mertens, heeft wat werkpunten aangepakt. "Ik heb vooral aan het fysieke aspect gewerkt. Ik heb haar veel tegen jongens laten trainen, omdat die fysiek wat sterker zijn. Zo kan ze beter tegen de vermoeidheid om een derde set te overleven. Zo leert ze ook om gewend te raken aan moeilijke situaties."
 17. 16:32 Het gaat goed met Mertens. Ze heeft goede weken achter de rug. Ze staat met beide voeten op de grond. Rick Vleeshouwers, coach Elise Mertens
 18. 14:02 Coach Elise Mertens: "Ze zou graag resultaat van vorig jaar evenaren"
 19. 12:22 Ik ben verlost van de bacteriële infectie die me in Madrid parten speelde en voel me weer 100%. Ik denk dat ik hier goed zal spelen. Gravel is een ondergrond die me bevalt. Ik houd ervan om door te glijden, veel effect aan de ballen te geven en variatie in mijn spel te brengen. De meeste speelsters slaan liever vlak en hard. Ik denk dat ik hier dan in het voordeel ben. Elise Mertens
 20. 12:20 "Cadeaus zal ik niet meer krijgen" "Het feit dat ik nu reekshoofd ben, verandert toch wel iets. De concurrentie kent me nu. Cadeaus zal ik niet meer krijgen. Ik wil op zijn minst de derde ronde bereiken en hopelijk zit er nog wat meer in", zegt Mertens.
 21. 12:19 Ik voel me altijd goed in Parijs. Het is alsof ik hier thuis speel. Het is de eerste keer dat ik op een grandslamtoernooi als reekshoofd start. Het is allemaal bijzonder snel gegaan. Drie toernooien winnen in enkele maanden tijd is formidabel, maar ik blijf nuchter en ga niet zweven. Ik blijf gewoon hard werken om nog beter te worden. Elise Mertens
 22. 12:16 Live op alle Sporza-kanalen Mertens speelt de 4e match vanaf 11u op court 6, na een vrouwenmatch en twee mannenwedstrijden. U kunt de match live bekijken op Sporza en sporza.be. Dirk Gerlo verzorgt flitsen op Radio 1.
 23. 12:16 Mertens ontmoet Amerikaanse Elise Mertens (WTA-16) gaat in de eerste ronde de confrontatie aan met Varvara Lepchenko (WTA-92). Het is de eerste keer dat de Belgische als reekshoofd aan een grandslamtoernooi begint.
 24. 12:16 vooraf
 25. Elise Mertens
 26. Varvara Lepchenko
spelers

Varvara Lepchenko

Varvara Lepchenko

geboortedatum: 21/05/1986
geboorteplaats: Tashkent (Oez)
lengte: 1,80 m
gewicht: 72 kg
slag: linkshandig
prof sinds: 2001
 

Elise Mertens

Elise Mertens

geboortedatum: 17/11/1995
geboorteplaats: Leuven
lengte: 1,79 m
gewicht: 67 kg
slag: rechtshandig
backhand: tweehandig
prof sinds: 2013